Wednesday, July 1, 2009

Περί Φαλμεράϋερ και των θεωριών του

Ο Γιάκομπ Φίλπ Φαλμεραυερ (10 Δεκεμβρίου 1790,Τιρόλο - 26 Απριλίου 1861, Μόναχο) ήταν Αυστριακός περιηγητής, δημοσιογράφος, πολιτικός, ιστορικός, που ταξίδεψε στην Ελλάδα και έγραψε για τους Έλληνες. Από το 1831 έως το 1834 περιηγήθηκε με τον Ρώσο στρατηγό Όστερμαν - Τολστόι στην Αίγυπτο, την Νουβία, την Παλαιστίνη, την Συρία, της Σποράδες, τις Κυκλάδες, την Ηπειρωτική Ελλάδα και την Κωνσταντινούπολη.

Μετά το 1836 ταξίδεψε στον Εύξεινο Πόντο, στην Τραπεζούντα και την Κωνσταντινούπολη, το Άγιο Όρος, την Μακεδονία και την Θεσσαλία. Στην τρίτη περιήγηση του προς την Ανατολή, επισκεφθηκε ξανά την Κωνσταντινούπολη, τη Μικρά Ασίαμ την Συρία και την Παλαιστίνη.Ήταν

Τα έργα του, μείζονα και ελάσσονα, διακρίνονται για την λογοτεχνική τους αξία, το κλασσικό ύφος και την γλώσσα τους, όχι όμως για την ιστορική ορθότητα τους.

Στο έργο του "Ιστορία της χερσονήσου της Πελοπονήσσου κάτα τους Μεσαιωνικούς Χρόνους" γράφει πως οι Έλληνες της εποχής του δεν κατάγονται από τους αρχαίους Έλληνες, αλλά από Σλάβους που εισέβαλαν στην Ελλάδα κατά την περίοδο του Μεσαίωνα και Αλβανούς που εξαπλώθηκαν κατά τον ύστερο Μεσαίωνα και τους νεότερους χρόνους.

Γράφει: "Ούτε μια απλή σταγόνα αίματος, γνησίου Ελληνικού αίματος, δεν τρέχει στις φλέβες των χριστιανών κατοίκων της σημερινής Ελλάδας"

Οι Σκύθες - Σλάβοι, οι Ίλλυρίοι-Αρβανίτες, οι συγγενικοί με τους Σέρβους και τους Βουλγάρους λαοί, είναι εκείνοι που τώρα ονομάζουμε Έλληνες. Ένας λαός με Σλάβικα χαρακτηριστικά, τοξοειδείς βλεφαρίδες και σκληρά χαρακτηριστικά Αλβανών βοσκών του βουνού, που φυσικά δεν προέρχεται από το αίμα του Νάρκισου, του Αλκιβιάδη και του Αντίνοου.

Μόνο μια δυντατή ρομαντική φαντασία μπορεί να ονειρεύεται ακόμα μια Αναγέννηση των αρχαίων Ελλήνων"

Απορρίφθηκαν ως υποκειμενικές και αντιεπιστημονικές από την Βαυαρική Ακαδημία Επιστημών και Κλασσικών Μελετών, ενώ δέχτηκαν επικρίσεις από πολλούς Ευρωπαίους ιστορικούς:

- Το 1832 ο Γερμανός Τσινκάιζεν επεσήμανε μεγάλα λάθη στις ερμηνείες του Φαλμεράυερ για τοπωνυμια στην Ελλάδα, που αποδίδονται δήθεν στους Σλάβους (που τότε αποκαλούνταν Σκλαβήνιοι).

- Το 1847 ο καθηγητής Φόν Όβ επιβεβαίωσε και συμπλήρωσε τις επισημάνσεις του Τσινκάιζεν.

- Το 1870 ο Κάρλ Χόπφ συνέγραψε ευρύτερη εργασία/απάντηση στις θεωρίες του Φαλμεράυερ.

- Το 1871 ασχολήθηκε με την κατάρριψη αυτών των θεωριών και ο Μπέρναρντ Σμίντ.

(από Ελληνικής πλευράς)

- Το 1843 ο καθηγητής Αναστάσιος Γεωργιάδης-Λευκίας παρουσίασε σειρά ελληνικών εθιμων που διατηρούνται από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, ενώ ο Ιστορικός Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος έλεγξε ως εσφαλμένη τη θεωρία του στη μελέτη του περί της εποίκισης των Σλάβων στην Πελοπόνησσο. (Περί εποικίσεως σλαυικών τίνων φυλών εις την Πελοπόνησσο - Αθήνα 1843)

1. Ο Φαλμεράυερ ανέφερε ότι κατά τον χρονικογράφο Προκόπιο είχαν εγκατασταθεί Σλάβοι σε Θεσσαλονίκη και Λάρισα τον 6ο αιώνα, ενώ ο Προκόπιος δεν γράφει πουθενά κάτι τέτοιο :!:

2. Ο Φαλμεράυερ χρησιμοποίησε το λεγόμενο Χρονικό της Μονεμβασιάς για να ισχυριστεί ότι οι Σλάβοι κυριάρχησαν στην Ελλάδα επί 200 χρόνια :!:

Τι όμως γράφει για τους Σλάβους αυτό το χρονικό :?:

Γράφει ότι (το 807) οι Σλάβοι που διαβιούσαν στην Πελοπόνησσο στασίασαν και πολιόρκησαν την Πάτρα. (η πόλη των Πατρών δεν διέθετε δικό της στρατό, γιαυτό κλήθηκε ο "Βυζαντινός" στρατός. Ώσπου να έρθει οι ίδιοι οι Πατρινοί εξήλθαν από την πόλη και διέλυσαν τους συναθροισμένους Σλάβους :!: ) Άρα οι Έλληνες κάτοικοι υπήρχαν δεν είχαν απορροφηθεί από τους Σλάβους και ήταν ακμαίοι. Στη συνέχεια ήρθε στην Πελοπόνησσο ο Βυζαντινός στρατός (και πάλι το 807), ο οποίος <<..... το έθνος των Σκλαβηνών πολεμικώς είλε τε και ηφάνισεν εις το τέλος, και τοις αρχήθεν οικήτορσιν αποκαταστήναι τα οικεία παρέσχεν >>

Που είναι λοιπόν η κυριαρχία των Σλάβων και η εξαφάνιση των Ελλήνων ?

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν τα διέδιδε από συμφέρον ή επειδή τα πίστευε.Όμως είναι γεγονός ότι όσο πιο ακραία είναι μια θεωρία τόσο πιο πολύ τραβά την προσοχή και τόσο μεγαλύτερη φήμη εξασφαλίζει σε αυτόν που την επινόησε.

Γιατί οι θεωρίες του Φαλμεράυερ που έχουν καταρριφθεί παρουσιάζονται ως έγκυρες στον 20ό και 21ο αιώνα μ.Χ ?
Απάντηση: Το θέμα είναι από ποιόν παρουσιάζονται ως έγκυρες. Ασφαλώς όχι από πανεπισημιακούς κύκλους και μορφωμένους ανθρώπους, αλλά από προπαγανδιστές, που προσπαθούν να αποδείξουν ότι οι Έλληνες δεν είναι Έλληνες για τους δικούς τους ιδιοτελείς σκοπούς.

Εφ' όσον δεν υπάρχουν σοβαρές μελέτες που στηρίζουν αυτή τη θέση και οι προπαγανδιστές χρειάζονται απεγνωσμένα πηγές, για να τη στηρίξουν, αναγκάζονται να καταφύγουν στον Φαλμεράυερ. 'Οπως λέει και η παροιμία, <<απ' τ' ολότεκα, καλή και η Παναγιώταινα>> !

Βασιζόμενοι στο ότι κάποιοι αγνοούν τα λάθη του Φαλμεράυερ, ακολουθούν τη συμβουλή του Γκέμπελς, θεωριτικού της προπαγάνδας:
<< Λέγε, λέγε όλο και κάτι θα μείνει>>

www.afipnisis.gr

1 comment:

  1. Σωστά έλεγε Φαλμεράϋερ !! με λίγο υπερβολή! η τελευταία χαριστική βολή ηταν το παιδομάζωμα και οι σφαγές απο τους μογγολοκομμουνιστες τι δεν κατάλαβες?

    ReplyDelete